Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside / Hoved / Hva er / CSS

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) er et språk brukt for å endre den visuelle presentasjonen (presentasjons-semantikke) av en nettside skrevet i (X)HTML).  (X)HTML har en standard stil og utseende, og med CSS kan man i praksis endre et (X)HTML element til å se ut som et hvilket som helst annet.

CSS har sin bruk for eksempel for brukere som ikke kan se, i at det verktøyet (for eksempel braille maskiner, maskiner som "leser opp" innhold via en maskin som har knapper som går opp og ned for blinde) blir instruert til å vise ekstra innhold til brukere av braille så de lettere får en oversikt over seksjonene av en side, til eksempel er navigasjonsboksen ledes og følges av overskrifter (overskrifter brukes av synshemmede for å hoppe mellom deler av nettsiden).  De samme overskriftene skjules for andre brukere.

Uten CSS kan nettsider se litt kjedelige ut, og det er mange eksempler på vakre designs ved bruk av CSS.  Før CSS gikk mye av arbeidet ut på å gjøre HTML pent, og mange forskjellige "hacks" og HTML-elementer eksisterte for å endre utseendet på nettsider.

Med CSS, kan man nå ha en klar og ryddig separasjon mellom innholdssemantikk ((X)HTML) og presentasjonssemantikk (CSS).  Dette muliggjør at hele den semantiske betydningen av (X)HTML kan brukes, mens brukere kan få litt "godt for øyet" mens de surfer rundt på nettet, og de som publiserer på nett kan gjøre mange forskjellige ting for å se bra ut og være attraktive.

Javascript har sine bruksområder med CSS, med det at nettsider blir "animert" med Javascript; CSS er statisk, mens Javascript kan gjøre endringer i CSS-verdiene når en side har lastet.  For eksempel kan man lage en stor blå box inni en nettside med en melding at en bruker har trykket på en knapp i nettsiden.  Dette kunne også vært gjort med bare (X)HTML og CSS, men i dette eksemplet gjør Javascript at man får en rask og "applikasjons-lignende" respons, som gjør at en nettside føles mer som en vanlig applikasjon.

Kunder

Kunder

Skjermbilder, linker og informasjon om noen av kundene vi har betjent over årene.

Vi har betjent mange kunder over årene som har gått, under er et utvalg med kunder som tjener som eksempler på hva vi kan bidra til.

blindeforbundet-no-stor.png

Norges Blindeforbund er en kunde vi har gjort mye arbeid for, og de har vært fornøyd med resultatene som De kan se på vår kundeside.

iicd-org.png

Vi har gjort forskjellige ting for IICD og som De kan se er nettsiden deres funksjonell og stilfull. De var også fornøyd med arbeidet vårt.